Yaşam

Belize’nin Tamamen Yıkılan Şehrini Daha Yüksek Bir Yere Taşınmaya Zorlayan Kasırganın Hikayesini Okuduğunuzda Üşüyeceksiniz

31 Ekim 1961’de Belize’de ne oldu? Hattie kasırgası O kadar korkunçtu ki en yıkıcı kasırgalardan biri haline geldi, ölümlere ve büyük hasara neden oldu. Şehir fırtına nedeniyle yerle bir oldu. Yüzlerce ölüm, fabrikalarda hasar, mahsullerde hasar…

Detaylı uyarılara ve önceden yapılan ön hazırlıklara rağmen, Hattie kasırgası büyük yıkıma neden oldu. Sadece Belize’de değil, Amerika’nın bazı eyaletlerinde de hissedilen kasırga, en yıkıcı etkisini Belize şehrinde bıraktı. Hazırsanız Hattie Kasırgası’nın nasıl başladığı, nasıl devam ettiği, nasıl sona erdiği ve yol açtığı yıkımın detaylarına bir göz atalım.

Temel bilgilerle başlayalım, Belize tam olarak nedir?

Belize, Orta Amerika’nın kuzeydoğu kıyısında yer almaktadır Bir Karayip ülkesidir. Aslında hem Orta Amerika hem de Karayip ülkesi olarak kabul ediliyor. Batıda ve güneyde Guatemala, kuzeyde Meksika ve doğuda Karayip Denizi ile sınır komşusudur. Nüfusu 420.000 civarındadır.

İlk zamanlarda Maya topraklarının bir parçası olan ülke, güçlü bir tarihe sahip olduğundan farklı dil ve kültürel özelliklere sahip karma bir topluma ev sahipliği yapıyor. Üstelik Orta Amerika’da resmi dili İngilizce kökenli bir dil olan İngilizce olan tek ülkedir. “Belize Kreyolu” Nüfusun üçte biri tarafından konuşuluyor. Ülkenin kara ve su çeşitliliği aynı zamanda ekosistem çeşitliliğini de sağlıyor.

1961’de ülkede bir kasırga meydana geldi: “Hattie Kasırgası”.

Hattie Kasırgası ilk olarak Karayip Denizi’nde yavaş yavaş gelişen bir alçak basınç bölgesinde başladı. Sezonun dokuzuncu tropikal fırtınası ve yedinci kasırgasıydı. Atlantik kasırga döneminin en ölümcül kasırgalarından biri olmaya devam edecekti. Fırtına, saatte yaklaşık 130 km hızla ilerleyerek San Andres Adası üzerinden kuzeye doğru ilerledikçe büyüdü. Bu güçlü ilerleme, kasırgaya dönüşeceğinin işaretiydi.

Birçok ada ve hatta Florida eyaleti artan rüzgarları hissetti. Fırtına günlerce sürdü 31 Ekim’de Belize City’den sonra Sonunda Guatemala dağlarının etrafında tamamen parçalandı. Ancak Belize’nin merkez şehrinde yarattığı yıkım inanılmaz derecede korkunçtu.

Hattie Kasırgası’nın geleceğine dair önceden uyarı vardı.

Miami Hava Durumu Ofisi hızla ayrıntılı uyarılar yayınladı ve bölgeye fırtınaya hazırlanmak için bolca zaman verdi. Güneybatı Karayipler’in büyük bir kısmı şiddetli yağmur ve ani su baskınlarına karşı hazırlıklı olmaları konusunda uyarıldı. Jamaika ve Küba vatandaşları aşağılık bölgeleri tahliye etmek Söylendi. Küçük gemilere denizde kalmamaları konusunda uyarıda bulunuldu.

Belize şehri gibi birçok riskli bölge boşaltılmaya çalışılırken, insanlar kalacak başka yer arayışına girdi. 1931 yılında en az 2000 kişinin ölümüne neden olan kasırgadan daha güçlü olmasına rağmen bu ön uyarı ve titiz hazırlık yüzlerce kişinin hayatını kurtardı ancak herkes bu kadar şanslı değildi.

Hattie Kasırgası kaybolmadan önce birçok adadan geçti.

Kasırga çok sayıda yaralanmaya, ölüme ve milyonlarca dolarlık hasara neden oldu. İlk olarak San Andres Adası’nda bir can aldı. Grand Cayman, Swan Adaları, Guatemala ve Honduras’ta da çok sayıda yaralanma ve ölüm yaşandı. Turneffe ve Caye Caulker adaları tamamen sular altında kaldı. Hızla bu bölgeleri geçerek Belize’ye ulaştı. güçlegelmek.

En az 30.000 kişinin yaşadığı Belize şehri deniz seviyesindeydi. Hattie Kasırgası, İç bölgelere doğru hareket devam ederken yüksek dalgalar ve fırtınalar şehri sarstı. Rüzgar hızı en az 161 km/saatti ve kıyıdan gelen dalgaların boyutu üç katına çıkmıştı. Fırtına elektriği kesti, ahşap evlerin neredeyse tamamını yok etti, mahsullere zarar verdi, ağaçlar devrildi, çatılar uçtu… Belize kentinde evlerin yarısından fazlası hasar gördü, binlerce kişi evsiz kaldı. Ayrıca hükümet binaları ve fabrikalar da kalıcı hasar gördü.

Hattie Kasırgası’nın Belize’de yarattığı yıkım yürekleri dağladı.

Her şey bittiğinde alan düzleşti ve çamur ve molozla kaplandı. 400’den fazla kişi Kasırgada vatandaş hayatını kaybetti. Ayrıca 60.000.000$ değerinde bir zarar meydana geldi. Hattie Kasırgası’nın ardından Belize şehri sıkıyönetim ilan etti. Sel ve çamur nedeniyle yollar günlerce kullanılamadı.

Hastalıklar da yayılıyordu cesetler ortalıkta uçuşuyordu. Doktorlar hastalığın yayılmasını önlemek için günde 12.000 kişiyi aşıladı. Hükümet emriyle cesetleri topluca yakmak zorunda kaldılar. Belize’nin farklı şehirlerindeki insanlar, Belize’de kalanlara maddi yardımda bulundu. Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada da insan gücü ve gıda yardımı sağladı. Kasırgadan sonraki gün en az 20 kişi tutuklandı. Yağmayı durdurmak ve düzeni sağlamak için Jamaika’dan yaklaşık 200 İngiliz askeri geldi.

Belize şehrinde kalanların yaşadığı bölgeye “Hattieville” adı veriliyordu.

Yapılan yardımlar sayesinde evsizler kilometrelerce alana çadır kent kurdu. Birkaç ay sonra sıradan evler kurulup bölgeye yerleşildi. “Hattieville” adı verildi.Belize’deki tek merkezi hapishanenin bulunduğu Hattieville’de hâlâ binden fazla insan yaşıyor.

Şehir yeniden inşa edilirken hükümet yetkilileri şehri daha yüksek bir yere taşımaya karar verdi. Şehrin taşındığı Belmopan bölgesi 15.000’den fazla kişiye ev sahipliği yapıyorve deniz seviyesinden en az 60 metre yükseklikte.

Bu yeni konum endüstriyel fırsatlar getirdi ve gelecekteki fırtınalara karşı nispeten yeterli koruma sağladı. Ancak 1961 yılında Belize’de yaşayan halkın başına gelen korkunç kabus asla unutulmadı. Hattie dünyanın en yıkıcı kasırgalarından biriTarihe geçti.

Hattie Kasırgası, Her ne kadar farklı türlerde ve farklı yerlerde gerçekleşen bir doğal afet olsa da, bu içeriği okuyan herkesin geçen yıl ülkemizde yaşanan yıkıcı deprem felaketini hatırladığına eminiz. Bu arada depremde hayatını kaybedenleri rahmetle andığımızı, geri kalan ailelere sabırlar dilediğimizi bir kez daha belirtelim…

Kaynaklar: Ambergris Caye, My Belize, Belizehub

İlginizi çekebilecek diğer içeriğimiz:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu