Hollanda, köle sahibi geçmişi için özür diledi
Hollanda Başbakanı Rutte, ülkesinin kölelik geçmişinden dolayı resmen özür diledi. Ancak bu özür eksik görünüyor. Hollanda Başbakanı Mark Rutte, ülkesinin yaklaşık 250 yıllık köleliği için özür diledi.
Lahey’deki Ulusal Arşiv’de toplanan dinleyicilere seslenen Başbakan Rutte, “Bugün Hollanda hükümeti adına, Hollanda devletinin geçmişteki eylemlerinden dolayı özür dilerim” dedi. Rutte bu cümleyi İngilizce, Papiamento ve Sranan Tongo dillerinde tekrarladı. Hollanda Krallığı’nın halen özerk devletleri olan Karayip adalarında ve 1975 yılında bağımsızlığını kazanan Surinam’da konuşulan dillerdir.
“İnsanlığa karşı suç”
Rutte, “Hollanda devleti, köleleştirilmiş halkların ve onların soyundan gelenlerin çektiği büyük acıların sorumluluğunu taşıyor” dedi.
Hollanda’nın resmi özrü, ülkenin Surinam, Curaçao ve Aruba gibi Karayip adalarında ve Endonezya gibi kolonilerinde köleliği kaldırmasından yaklaşık 150 yıl sonra geldi. Hollanda 1 Temmuz 1863’te köleliği kaldırmaya karar verdi, ancak tam uygulaması 10 yıllık bir geçiş döneminin ardından 1873’te tamamlandı.
Rutte’nin resmi özrü, devletin tazminat ödememesi nedeniyle eksik kaldı. Hollanda Krallığı’nın ada ülkesi Aruba’nın Başbakanı Evelyn Wever-Croes, özrü “ilk adım” olarak gördüğünü ve kabul ettiğini açıkladı. Ancak Sint Maarten Başbakanı Silveria Jacobs özrü kabul etmeyeceklerini açıkladı. Jacobs, “Açıkça söyleyeyim, danışma komitemiz bunu tartışana ve biz de ülke olarak tartışana kadar özrü kabul etmeyeceğiz” dedi.
16. ve 17. yüzyıllarda “Altın Çağını” yaşayan ve dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri haline gelen Hollanda, köle ticareti amacıyla Güney Amerika ve Karayipler’e nakledilen Afrikalıların sayısının 600 bini geçtiğini iddia etti. . Sömürge imparatorluğu zirvedeyken, Surinam, Güney Afrika ve Endonezya, Hollanda kolonilerinin ortasında yer alıyordu.
AFP, dpa/EC, Birleşik Krallık