Kadıköy’de Su Ürünleri Kooperatifinin çit yenilemesi protesto edildi
Haber: ÇAĞATAN AKYOL – Kamera: SADIK KARAKULOĞLU
İstanbul’un Kadıköy ilçesinde Su Ürünleri Kooperatifinin, balıkçı teknelerinin güvenliğini sağlamak amacıyla kiracı oldukları işletmenin kıyılarına çit çekmesi protesto edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekipleri tarafından yıkılan çitlerin yeniden yapıldığı yerde Yoğurtçu Parkı Dayanışma adına konuşan Seyhan Akın, “Bugün burada çit dikenlerin yarın duvar örmeyeceğini nereden biliyoruz? Su, Uzun yıllardır kamu vergileri ve ıslah çalışmalarıyla temizlenen kıyı şeridi teknelerle doluyken bugünkü durumuna kavuştu.” “Kirlilik nasıl önlenecek?” dedi.
İstanbul Kadıköy’de Su Ürünleri Kooperatifi, balıkçı teknelerinin güvenliğini sağlamak amacıyla kiraladıkları işletmenin kıyısındaki çitleri kaldırdı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın onayıyla yürütüldüğü iddia edilen sürecin ardından İBB ekipleri, usulsüz olduğu gerekçesiyle geçen ay çitleri yıktı. Mahalle sakinleri, çitlerin kısa bir süre sonra yeniden yapılmasına karşı bugün çitlerin önünde açıklama yaptı.
Eylem sırasında “Kıyılarımızdan vazgeçmeyeceğiz”, “Sahiller halka kapatılamaz. Öncelikle kamu yararı dikkate alınır” ve “Kadıköy’den Akbelen’e selamlar” yazılı pankartlar taşındı. “Ormanlar, dereler sermaye değildir” sloganı atıldı. Ortak açıklamayı Yoğurtçu Parkı Dayanışma adına konuşan Seyhan Akın okudu. Kurbağalıdere’nin geçmişteki kirliliğini ve kötü kokusunu anlatan Akın, şöyle konuştu:
“Birdenbire TEL ÇİT İLE KAPATILDI: 1960’lı yıllardan 2020’ye kadar 60 yıl süren bu durum nihayet İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü ıslah çalışmalarıyla sona erdi. Balıklar gelmeye başladı, harap balıkçı barınakları düzenlenerek Su İşleri Kooperatifi çatısı altında toplandı. Yoğurtçu Parkı yeniden düzenlendiğinde bu Dereağzı Rıhtım alanı ilçenin yeniden gezi alanı haline geldi. Yıllardır bu anı bekleyen ilçe sakinleri, bir anda yürüyüş kordonunun 800 metre uzunluğunda ve 1.60 metre yüksekliğinde tel çitle kapatıldığını görünce, bu işlemi yapan kişinin belediye başkanı olduğunu öğrendi. Su İşleri Kooperatifi. Bu nedenle teknelerin bağlanacağı yerin Tarım İl Müdürlüğü’nden kiralandığını gösterdiler.
BURADA ELDE EDİLMEYE ÇALIŞILAN KAZANÇ DA HUKUKSUZDUR: Anayasanın 43. maddesine göre bütün kıyılar devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılardan faydalanmada öncelikle kamu yararı gözetilmektedir. 3621 Sayılı Kıyı Kanunu’nda da kıyıların hiçbir şekilde halkın erişimine kapatılamayacağı belirtiliyor. Ayrıca Su İşleri Kooperatifinin faaliyet alanı bellidir; Bu alan marina ya da yat bağlama alanı olmadığı gibi buradan elde edilmek istenen kazanç da yasal değildir. Mahalle sakinleri Anayasa’dan doğan haklarının korunması için ilgili makamlara başvurdu, biz de geri adım atmamakta son derece kararlıyız. Her ne kadar döşenen telin güvenliğini sağlamak için balıkçı barınağı yönetmeliğinin 9’uncu maddesine atıf yapılmış olsa da, 60 yıldır buna ihtiyaç duymayan barınağın şimdi neden böyle bir şeye ihtiyaç duyduğu merak konusu. Çitleri kaldırma kararını kim ve nasıl verdi? Kâr uğruna kapalı kapılar ardında alınan kararlardan bıktık.
KIYILARIMIZIN İŞGAL EDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ: İlgili kurum ve kuruluşların sorumluluğu başkasına devrettiği bu mesnetsiz ve yöntemsiz uygulamalara derhal son verilmelidir. Biz Osmanağa Mahallesi sakinleri ne yazık ki biliyoruz ki, Türkiye’nin her yerindeki ormanlarımız, sahillerimiz ve yeşil alanlarımız vurgunculukla yok ediliyor. Bugün buraya çit örenlerin yarın duvar örmeyeceğini nereden biliyoruz? Yıllardır kamu vergileri ve ıslah çalışmalarıyla temizlenen suyun, kıyılar teknelerle doluyken yeniden kirlenmesi nasıl önlenecek? İnsanlar kıyı şeridinde hiçbir engelle karşılaşmadan nasıl yürüyebilecek? Kıyıdan elde edilen haksız menfaatlerden kimler yararlanacak? Bizler Osmanağa Mahallesi sakinleri olarak konunun takipçisi olacağız ve kıyılarımızın işgal edilmesine izin vermeyeceğiz.”