Haber

Toprak analizi verim ve kaliteyi artırır

– Toprak analizi verimliliği ve kaliteyi artırır

Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram:

“Türkiye’nin en modern laboratuvarına sahibiz”

KARAMAN – Karaman Ziraat Odası, yüksek verim ve kalite için çiftçilerin her ekim dönemi öncesi mutlaka toprak analizi yaptırması gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin en iyi laboratuvarlarından birine sahip olan Karaman Ziraat Odası’nda toprak analizi yaptıran çiftçi sayısının her geçen yıl azaldığı bildirildi. En önemli etken toprak analizine verilen devlet desteğinin devam etmesiydi. Karaman Ziraat Odası Laboratuvar Sorumlu Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Yaşar Şekerci Akbay, yüksek verim ve kalite için çiftçilerin her ekim dönemi öncesi mutlaka toprak analizi yaptırması gerektiğini söyledi. Yaşar Şekerci Akbay, toprak analizi tekniği ile bitkinin ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerinin belirlenmesi gerektiğini belirterek, “Çiftçilerimiz eskiden toprak analizine önem verirdi. Artık sadece elma bahçesi olan çiftçiler hasattan sonra test yaptırıyor. Birkaç yıl önce, yılda 5-6 bin civarında analiz yapıyorduk.Devlet destekleri bittikten sonra bu sayı hızla düştü.Bunun nedeni çiftçinin herhangi bir ihtiyacının olmaması.Ancak bilinçli çiftçilerimiz ekim döneminden önce analizlerini yaptırıyorlar. Gübre maliyetinden kurtulmak için özellikle Mersin’in Mut ve Anamur ilçelerindeki muz üreticileri her yıl burada toprak analizi yaptırıyor” dedi.

“Türkiye’nin en modern laboratuvarına sahibiz”

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, Karaman Ziraat Odası’nın Türkiye’nin önde gelen odalarından biri olduğunu vurguladı. Karaman Ziraat Odası’nın teknik kadro yapısı ile tam donanımlı modern bir laboratuvara sahip olduğunu ifade eden Bayram, “Bu laboratuvar gübre kullanımı konusunda çiftçilerimize katkı sağlamak amacı ile kurulmuştur. Türkiye genelinde devletin verdiği takviyeler nedeniyle Ziraat Odası ve bölgedeki özel Laboratuvarlar kapatılmak zorunda kalındı.Şimdi baktığımızda 30’a yakın ayakta kalan laboratuvar var.Bunlardan biri de Karaman Ziraat Odası bünyesinde bulunan laboratuvar. Laboratuvarımızın yaşatılması kadar hizmetinin de değerli olduğunu elbette biliyoruz.Uygulamaların olduğu yerde laboratuvarlara büyük ihtiyaç vardır.Öncelikle toprak yapısına hakim olmak gerekir. girdi maliyetlerinde artış.Biliyorsunuz gübre kullanımı yanlış gübre,katı gübre,kimyasal gübre laboratuvarlarda kullanılıyor çok değerli oluyor.Bizde bir stat var. Toprağın yapısını ve her şeyi ölçen e-of-the-art laboratuvar. Çiftçilerimizin bundan faydalanmasını istiyoruz. Bu laboratuvarlar tarıma katkı sağlamak amacıyla kurulmuştur. Ne yazık ki baktığımız zaman Karaman’da modern bir laboratuvarımız var desek de çiftçimiz bundan çiftçimize hizmet edecek kadar yararlanamıyor. Artık eskisi gibi laboratuvarlarda toprak analizi yaptıran çiftçi yok denecek kadar azdır. Laboratuvarımız 11 yıldır faaliyet göstermektedir. Önceki başkanlarımız bu laboratuvarı odamıza kazandırdılar. Tabii o günlerde çok aktifti. Göreve ilk geldiğimiz yıllarda Ağrı’dan gelen toprağı analiz edip geri gönderiyorduk. Karaman’ın her yerinden toprak analizi yapıp buraya gönderdiğimiz dönemler artık kendi masrafını bile kurtarmayan laboratuvar yapısına kaldı. Halihazırda laboratuvarın önemli bir odasının zayiatı var. Ancak biz çiftçiye hizmet etmeyi amaçladığımız için laboratuvarın yaşaması ve çiftçiye her türlü hizmet vermesi için elimizden gelen katkıyı sağlamaya çalışıyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu