“ABD ile Çin arasında kalmayalım” diyen Macron’a yoğun tepki
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Çin ziyaretinin ardından Tayvan ile ilgili yaptığı açıklamalar tartışma yarattı.
Macron üç günlük Çin ziyaretinin ardından Politikadergi ve YankılarGazetede yayınlanan röportajda, Avrupa’nın Tayvan konusunda kendi stratejisini izlemesi gerektiğini belirterek, “Avrupa, kendisine ait olmayan krizlere bulaşma riskiyle karşı karşıya” diyerek, ABD’ye bağımlılığın azaltılması çağrısında bulundu. savunma alanı.
Avrupa’nın güç, yapay zeka ve sosyal medya ağları gibi kritik alanlarda başkalarına bağımlı olmaması gerektiğini kaydeden Macron, “Olabilecek en kötü şey biz Avrupalıların takipçi olmamız gerektiğini, uyum sağlamamız gerektiğini düşünmemizdir.” Amerika’nın ritmiyle Çin’in aşırı tepkilerine.” sözünü kullandı.
Avrupa’nın gerilimin tırmanmasına katkıda bulunmaması, bunun yerine ABD ile Çin arasında üçüncü kutup olarak kendi konumunu belirlemesi gerektiğini belirten Macron, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra büyük ölçüde ABD’nin askeri savunması altında kalan Avrupa’nın, “üçüncü bir süper güç” haline gelebilir. .
Almanya’dan ağır tepki
Alman Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi dış politika sözcüsü Norbert Röttgen, Fransa Cumhurbaşkanı’nı sert sözlerle eleştirerek, “Macron, Çin gezisini Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in halkla ilişkiler zaferine ve Avrupa için bir dış politika felaketine dönüştürmeyi başardı. egemenlik anlayışıyla kendisini Avrupa’da giderek tecrit etmektedir”.
Tayvan’ın Çin’in küresel egemenlik iddiasının bir modülü olduğunu ve Çin’in tasavvur ettiği dünya düzeninin Avrupa’nın çıkarına olmayacağını belirten Röttgen, “ABD Ukrayna’yı desteklerken ve Avrupa’yı savunurken Macron, Amerika ve Rusya’dan uzak durmayı talep ediyor. Çin’e yaklaşın. Macron böyle naif ve tehlikeli bir söylemle Avrupa’yı zayıflatıyor.” Röttgen, “Avrupa bu tür fikirlerle nasıl uzlaşabilir?”
Koalisyon hükümetinin küçük ortağı Hür Demokrat Parti (FDP) Genel Sekreteri Bijan Djir-Sarai. BildGazeteye yaptığı açıklamada Macron’un tutumunun Avrupa için makul bir strateji olmayacağını belirterek, “Tehlikeli bir dünyada yaşıyoruz. Bu nedenle ABD ve Avrupa yakın işbirliği yapmalı” dedi.
Koalisyonun büyük ortağı Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) Metin Hakverdi, “Çin ile ilişkilerde Batı olarak bölünmemize izin verilmesi ciddi bir hatadır” dedi.
Muhalefetteki Sol Parti’den Dietmar Bartsch, Macron’un ifade ettiği gibi Avrupa’nın “dünya barışına katkıda bulunduğu sürece” stratejik özerkliğe sahip olması gerektiği fikrini pekiştirdi.
ABD: Fransa ile bağlarımıza güveniyoruz
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Fransa ile ilişkilerimize güveniyoruz” mesajı verildi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İrtibat Koordinatörü John Kirby, “Biden yönetimi, Fransa ile sahip olduğumuz mükemmel ilişkiler konusunda rahat ve kendinden emin” dedi. Lider Joe Biden ile Macron arasındaki kişisel ilişkilere işaret eden Kirby, iki ülkenin Asya-Pasifik bölgesindeki deniz operasyonları da dahil olmak üzere çeşitli alanlarda birlikte çalıştığını vurguladı.
Çin’in kendi toprağı olarak kabul ettiği Tayvan, demokratik seçimler yapan bir yönetime sahip. Son zamanlarda Çin, dış müdahale durumunda Tayvan’ı ilhak etme tehdidini sık sık dile getirdi. ABD ise Çin’in askeri güç kullanması halinde Tayvan’a savunma takviyesi yapacağını açıklamıştı.
rtr,dpa,AFP/BK,JD